(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
jednoduchý domácí chléb
Potřebné ingredience
300g hladké (nebo celozrnné) pšeničné mouky, 3dcl vody, 1/2 droždí (čerstvé nebo sušené), slunečnicová semínka nebo oříšky- jaké máme rádi, špetka soli, 1 polévková lžíce octa. Kousek másla na vymazání formy.
Hrnec s vodou, který se při pečení dá do trouby. Roztok vody se solí na potření vykynutého těsta.
Postup přípravy
Do větší mísy dáme mouku, přidáme semínka a oříšky, trochu promícháme.
Přidáme droždí, vodu, sůl a ocet a všechno dobře promícháme.
Vzniklé těsto nesmí být moc tuhé, nevykynulo by. Takže máme polořídké, lepivé těsto.
Těsto překryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo- těsto vykyne za 1/2 až 3/4 hodiny- mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Připravíme si formu- vymažeme a vysypeme moukou.
Vykynuté těsto zapracujeme s trochou mouky a vložíme do formy. Necháme 15 až 20 minut dokynout- nemělo by se dostat přes okraj formy, takže až bude asi 2 cm pod krajem,tak ho už dáme péct, mezitím si necháme rozpálit troubu na 250 stupňů a dáme do ní nádobu s vodou.
Připravené vykynuté těsto ve formě na závěr potřeme slaným roztokem.
Pečeme 20-30 min. na 250 stupňů- podle toho, jak rychle se udělá zlatavý povrch.
Dopékáme 20 min. na 150 stupňů.
Možná to vypadá na první pohled složitě, ale věřte mi že to není tak hrozné, až budete mít volnou chvíli, tak si určitě vyzkoušejte upéct svůj domácí chléb.
Přidáme droždí, vodu, sůl a ocet a všechno dobře promícháme.
Vzniklé těsto nesmí být moc tuhé, nevykynulo by. Takže máme polořídké, lepivé těsto.
Těsto překryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo- těsto vykyne za 1/2 až 3/4 hodiny- mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Připravíme si formu- vymažeme a vysypeme moukou.
Vykynuté těsto zapracujeme s trochou mouky a vložíme do formy. Necháme 15 až 20 minut dokynout- nemělo by se dostat přes okraj formy, takže až bude asi 2 cm pod krajem,tak ho už dáme péct, mezitím si necháme rozpálit troubu na 250 stupňů a dáme do ní nádobu s vodou.
Připravené vykynuté těsto ve formě na závěr potřeme slaným roztokem.
Pečeme 20-30 min. na 250 stupňů- podle toho, jak rychle se udělá zlatavý povrch.
Dopékáme 20 min. na 150 stupňů.
Možná to vypadá na první pohled složitě, ale věřte mi že to není tak hrozné, až budete mít volnou chvíli, tak si určitě vyzkoušejte upéct svůj domácí chléb.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé